Takže předsevzetí. No novoroční přece! Jak jste prvního ve tři ráno slavnostně prohlašovali, že zhubnete! Jste šokovaní, jak to vím, co? Pche! Léta praxe a tréninku analytického myšlení.

Takže předsevzetí. No novoroční přece! Jak jste prvního ve tři ráno slavnostně prohlašovali, že zhubnete! Jste šokovaní, jak to vím, co? Pche! Léta praxe a tréninku analytického myšlení. Mimoto neznám nikoho, kdo by si dával jakákoli předsevzetí - a tohle opomněl.

Schválně jsem si to zadal do vyhledavače. Nejčastější novoroční předsevzetí jsou vedle závazku zhubnout, který jasně vede, také rozhodnutí přestat kouřit, začít se učit cizí jazyk, najít si novou lásku a přestat odkládat úkoly (tzv. prokrastinace). Akorát, že se to lidem moc nevede. Britští vědci na to dokonce zpracovali nějakou studii - jmenovala se New Year's Resolutions Experiment a vyplynulo z ní, že novoroční předsevzetí dodrží jen 12 % lidí.

Popravdě - když ten seznam čtu, ani se moc nedivím. Zrovna to hubnutí! Od prvního ledna jsem přibral dvě kila. Jako každý rok. Z toho plyne, že předsevzetí samo o sobě nic neřeší. Nebo že by možná stálo za to dát si jednou předsevzetí, že přiberu - v duchu mnohaleté zkušenosti bych mohl být v půlce února jako lunt.

A jak mám přestat kouřit, když jsem nikdy nezačal? Kuřákům, těm se to přestává, ale co my - nikotinoví abstinenti? Nebo cizí jazyk: Absolvoval jsem 80 lekcí angličtiny - a když se na Trafalgar Square potřebuju zeptat na toalety, stejně nakonec pokaždé skončím v Národní galerii, kde jsou záchody označené piktogramy. Bohužel to trochu leze do peněz, protože doporučené vstupné činí 4 libry a libra stojí třiatřicet korun. Možná je chyba v tom, že to byly pokaždé lekce 1 - 8. Zkusil jsem to už desetkrát, ale do deváté lekce jsem se nikdy nedohrabal.

Najít si novou lásku není tak špatné předsevzetí; akorát nesmíte být 23 let ženatí. Experimentálně jsem ověřil, že pro určité typy novoročních závazků nemá užší rodina vůbec pochopení. Takže nakonec zbývá už jen ta prokrastinace. Respektive její potlačení. Na Wikipedii píší, že tahle výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu "může vyústit ve stres, pocit viny, psychickou krizi a ztrátu produktivity".

Může vyústit? Jaké zas proboha může? Umíte si představit, že vyústí v něco jiného? Každý, kdo se dostane do skluzu, má po měsíci chuť si to hodit - to je jediná pravda o prokrastinaci. Důvod, proč počet sebevražd v uvedené věkové a vzdělanostní skupině nevybočuje z celostátního průměru, je pouze ten, že to prokrastinici trvale odkládají.

Takže co? Jak jste na tom Vy? Holky na koleji se vzájemně podporují v hubnutí, tím pádem se kolem nich točí chlapi a vznikají nové lásky. Napříč kulturami, samozřejmě - což posiluje znalost cizích jazyků. A kolikrát i cizích řečí. No a protože zamilovanost uvolňuje v těle endorfiny, nemusíte už tolik hulit THC. Všechno jde jako na drátkách. Akorát tedy ta bakalářka pořád lehce vázne, co?

Kdyby to tak náhodou bylo, nenechte skluz moc nabobtnat. Přijďte si pro naši učebnici Bakalářská práce, která Vás procesem tvorby provede v krocích tak malých a přehledných, že ani nebudete vědět, jak jste svou bakalářku napsali. Nebo přijďte na kurz - náš lektor Vám během jednoho dne dá víc impulsů a energie k práci než Vaše hubená spolužačka nebo cizojazyčný spolužák za celý semestr. Stačí nám jen napsat. Jsme tu pro vás. To je zase naše předsevzetí. Naše práce. Naše poslání.